Redactie - 29 september 2014

Samengevoegde IT componenten? Andere medewerkers?

Nieuwe technologie stelt andere eisen aan medewerkers en de manier van werken. Ben jij daarop voorbereid?

Hieronder geven we een visie op samengevoegde of converged infrastuctuur. Waar vroeger servers, netwerk en storage verschillende producten waren, is de trend om deze technieken te integreren in één apparaat. Met één beheeromgeving. Dat betekent dat beheerprocessen en werkzaamheden er anders uit komen te zien. Dit is typisch iets waar de ICT strategie op dient te worden aangepast. En bij de implementatie daarvan ook de manier waarop werkzaamheden en specialisten gemanaged worden. Ook dient er te worden nagedacht over een migratie aanpak.

Converged Infrastructuur?
Converged Infrastructuur is de term die gehanteerd wordt voor de integratie van storage, netwerk en server componenten in één unit. De laatste variant hierop is hyper-converged infrastructuren waarbij de geïntegreerde componenten niet alleen logisch zijn geïntegreerd middels software, maar ook fysiek in één component zijn gezet waarin compute en storage gecombineerd worden. Inderdaad, dit klinkt als een ouderwetse server. De beweging die verder te onderkennen is, is dat de integratie van IT tot één unit nog verder gaat waarbij zowel de software (besturingssysteem, database, middleware en applicatie) geïntegreerd is in een door de fabriek geleverd systeem. Hiervoor wordt ook wel de term Engineered Systems gebruikt.

In onderstaande figuur is deze ontwikkeling van een silo-ed infrastructuur naar verdere vertical integratie van IT (ook wel als convergence van IT) weergegeven. Hierbij blijft de toekomstige ontwikkeling natuurlijk onzeker. Dit kan diverse mogelijkheden hebben, waarbij bijvoorbeeld meer en meer gebruik wordt gemaakt van complete “cloud (SaaS)”-achtige oplossingen. Of bijvoorbeeld de hardware die niet meer leveranciersspecifiek is, maar alle integratie middels software wordt geregeld en applicaties in “application pools” kunnen worden geïmplementeerd (gedeployed).

http://executive-people.nl afbeelding

Bij Converged infrastructuren zien wij de volgende voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Lagere investeringskosten (o.a. door minderbekabeling en netwerkconnecties) Lagere beheerkosten (minder inspanning door o.a. één beheerinterface) 
  • Verbeterde agility (o.a.door verdergaande virtualisatie) 
  • Verbeterde performance (communicatie tussen componenten is geoptimaliseerd) 


Nadelen:

  • Initieel installatie en integratie kost meer tijd moet daarom niet worden onderschat 
  • Niet in alle gevallen kostenefficiënt, vooral in geval bij onderbenutting Vendor lock-in: je organisatie wordt afhankelijk van één enkele leverancier 


Naast dat de implementatie leidt tot een verandering in de IT omgeving dient rekening te worden gehouden met meer dan alleen een technologisch verandering. Bijvoorbeeld binnen het IT-beheer zal het proces capacity management nog belangrijker worden om zodoende bijvoorbeeld verspilling van capaciteit te voorkomen. Ten aanzien van de medewerkers zullen andere eisen worden gesteld aan kennis en kunde. Alleen kennis van storage of virtualisatie is niet meer voldoende, integrale kennis van de verschillende IT-disciplines is hierbij noodzakelijk.

Auteur: Mark Butterhoff, Management Consultant & Project Manager bij Bauhaus