Wouter Hoeffnagel - 24 september 2014

FiberLink: 'Bedrijven wissen per jaar 10 tot 20% van de mobiele apparaten'

Bedrijven wissen per jaar gemiddeld 10 tot 20% van alle mobiele apparaten die binnen hun organisatie worden gebruikt. Afhankelijk van de werkwijze die bedrijven kiezen wordt hierbij alle data of een deel van de data van de apparaten verwijderd.

Dit concludeert FiberLink, onderdeel van IBM. FiberLink beheert via zijn MaaS360-platform miljoenen mobiele apparaten voor zakelijke klanten. Het bedrijf heeft de gegevens van 130.000 van deze apparaten geanalyseerd. Het kunnen wissen van mobiele apparaten is voor bedrijven een belangrijke functie. Door de Bring Your Own Device (BYOD)-trend werken steeds meer werknemers binnen een bedrijf met hun eigen mobiele apparaat. Ook allerlei bedrijfsdata komt hierdoor op de mobiele apparaten terecht. Dit kan risico's opleveren indien een werknemer het bedrijf verlaat. Het kunnen wissen van de apparaten van zo'n medewerker biedt uitkomst.

Interessant voor ieder bedrijf
De analyse van FiberLink wijst uit dat de aard en omvang van een bedrijf niets uitmaakt voor de wijze waarop bedrijven met een 'remote wipe' omgaan. Alle bedrijven die deze mogelijkheid hebben maken veelvuldig gebruik van de feature. In tweederde van de gevallen werd data slechts gedeeltelijk verwijderd. In dit geval is zakelijke data hoogstwaarschijnlijk gescheiden gebleven van privé-data. Bij de overige apparaten werd alle data van de apparaten verwijderd.

Bedrijven lijken overigens niet happig te zijn op werknemers die hun iPhone of iPad jailbreaken of Android-apparaat rooten. Indien medewerkers deze stap nemen kiezen veel bedrijven ervoor het apparaat op afstand te wissen. In 49% van de gevallen gebeurt dit geheel automatisch zonder tussenkomst van professionals. In de overige 51% van de gevallen wordt het wissen handmatig uitgevoerd.