Wouter Hoeffnagel - 24 september 2014

Minister Kamp: 'Komst van Google bezorgt Groningen groeikansen'

Google bouwt in de Eemshaven in Groningen een nieuw datacenter. Het Amerikaanse IT-bedrijf investeert 600 miljoen euro in de locatie. De komst van Google naar Groningen moet zeker zo'n 150 vaste banen opleveren in de regio. Minister Kamp van Economische Zaken voorziet echter ook andere groeikansen.

De komst van Google naar de Eemshaven zet Groningen volgens minister Kamp op de kaart. Met name de kwaliteit van de infrastructuur die in Nederland beschikbaar is heeft in de keuze van Google voor Nederland een belangrijke rol gespeeld. "Van de 15 internetverbindingen tussen de VS en Europa gaan er elf via Nederland. Onze interne verbindingen zijn zo goed dat de snelheid van internet in Nederland het twee na hoogste ter wereld is. Dat betekent dat er een uitstekende infrastructuur ligt, waar Google gebruik van maakt", zegt Kamp tegen BNR Nieuwsradio.

'Groningse ICT-sector komt van de grond'
Naast Google zijn ook allerlei andere ICT-bedrijven actief in Groningen, wat aantoont dat de ICT-sector in Groningen van de grond begint te komen. "Groningen heeft al een vestiging van IBM en er zijn opleidingen aan hbo en universiteit waar ICT-technici vanaf komen die goed bruikbaar zijn. De samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen biedt ook mogelijkheden voor andere bedrijven in de toekomst."

Het volledige interview met minister Kamp is te lezen bij BNR.