Redactie - 22 september 2014

Ieder uur pauzeren komt productiviteit ten goede

Wie productief wil werken heeft pauzes nodig. Na 52 minuten gewerkt te hebben zouden medewerkers hun computer voor 17 minuten links moeten laten liggen om optimaal productief te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van DeskTime, leverancier van oplossingen voor het beheren van productiviteit.

"De reden dat de meest productieve 10% van de gebruikers het meeste werk kunnen verzetten gedurende een relatief korte periode tijd is dat deze gebruikers werktijden behandelen als sprints", schrijft Julia Gifford op het blog van DeskTime. Het bedrijf baseert zijn uitspraken op cijfers van gebruikers van haar productiviteitssoftware.

Goed uitrusten
Door een pauze te nemen zorgen medewerkers er volgens DeskTime voor dat zij goed uitrusten. Door de computer links te laten liggen kunnen werknemers zich losmaken van het werk waar zij mee bezig waren en het hoofd leeg maken. Zodra zij weer aan de slag gaan kunnen zij vervolgens een optimale productiviteit realiseren.

Het bedrijf meldt dat de meest productieve werknemers per werkdag doorgaans niet acht volle uren werken. De truc om meer werk te kunnen verzetten zou dan ook niet liggen in langer werken, maar juist slimme werken met meer pauzes. Dit komt de productiviteit ten goede, waardoor werknemers aan het einde van de dag meer werk hebben verzet dan medewerkers die geen pauzes hebben genomen en meer uren hebben gedraaid.

Het beste werk afleveren
"Door de tijd te nemen uw brein te laten rusten, spieren te ontspannen, benen te strekken en uw ogen te ontlasten doet u niet alleen uw lichaam en welzijn een plezier, maar creëert u ook een positie waarin u het beste werk kunt afleveren. Is uw baas het hier niet mee eens? Stuur hem dan simpelweg deze link", aldus Gifford in de blogpost.