Redactie - 21 september 2014

40% van de werknemers vindt opleidingsmogelijkheden van werkgever onduidelijk

40% van de werknemers vindt de opleidingsmogelijkheden die werkgevers bieden onduidelijk. Met name de in ICT en dienstverlenende sector zijn werknemers hierover ontevreden. 59% vindt geen overzicht van opleidingen, trainingen of cursussen bij werkgever en 57% zegt niet over opleidingsbudget vanuit werkgever te beschikken.

Dit blijkt uit een onderzoek van NIDAP, uitgevoerd in samenwerking met Springest, een opleidingsvergelijkingssite en online leercatalogus voor organisaties van Nederland. Meer dan 3.000 werknemers die zich oriënteerden op een opleiding namen deel aan de enquête. Veel werknemers blijven naast werk doorleren om te anticiperen op de veranderde arbeidsmarkt door bijvoorbeeld de snel veranderende marktvraag in de ICT. 31% van de werknemers geeft aan bezig te zijn met een opleiding, terwijl 41% het afgelopen jaar een opleiding heeft afgerond.

Geen overzicht van opleidingen
Volgens de meeste werknemers (60%) is er bij hun werkgever geen overzicht beschikbaar van opleidingen, trainingen of cursussen die zij kunnen volgen. In de ICT, farmacie en dienstverlening vindt men de mogelijkheden het minst duidelijk. Alleen bij de overheid vinden werknemers hun mogelijkheden vaker duidelijk: tot 70% (bij de provincies) meent hier wel goed op de hoogte te zijn.

Dit jaar besloot 17,9% na zijn oriëntatie op een opleiding toch nog niet verder te leren naast zijn baan. Vorig jaar was dit nog 21,4%. Deze groep geeft vooral aan een te hoge werkdruk te ervaren, geen tijd te hebben of geen budget beschikbaar te hebben. Op de vierde plaats staat het niet kunnen vinden van een passende opleiding. Een hoger salaris is overigens geen motivatie om door te leren. In de meeste gevallen wordt er geen salarisstijging verwacht met het volgen van een opleiding. Vrouwen verwachten dit het minst vaak (23% van de vrouwen tegenover 28% van de mannen), maar als zij hier wel op rekenen, verwachten zij een groter verschil (18 tegenover 15% verwachte salarisverhoging).

Scholingsrecht
26% verwacht door de invoering van het scholingsrecht in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid meer opleidingskansen te krijgen. De grootste groep (50%) verwacht echter dat de situatie gelijk blijft. 80% van de werknemers is van mening dat doorleren de verantwoordelijkheid van de werknemer blijft en verwacht niet dat de wet hier iets aan zal veranderen.

Gemiddeld zijn werknemers bereid 18 uur per week aan een opleiding te besteden. Opvallend is dat lager opgeleide werknemers gemiddeld bereid zijn hier meer uren per week in te steken. Ook vrouwen en mensen die kinderen hebben zijn bereid hier meer tijd aan te spenderen. Mensen in de leeftijdscategorie 46 tot 55 willen met 24 uur per week de meeste uren investeren.

Opleidingsbudget
57% van de werknemers geeft aan geen opleidingsbudget te hebben. 18% weet niet of hij hier aanspraak op maakt. Vorig jaar bleef 40% van het opleidingsbudget van werkgevers echter onbesteed. Ruben Timmerman, oprichter van Springest: “Er lijkt nog een hoop winst te behalen op dit gebied als werkgevers duidelijker communiceren over de mogelijkheden die zij bieden. Daarnaast is de fiscale aftrekbaarheid van opleidingskosten een punt waarover werknemers beter geïnformeerd kunnen worden.”