Wouter Hoeffnagel - 19 september 2014

Richtlijnen helpen zoekmachines verzoeken om 'vergeten te worden' te behandelen

Europese privacywaakhonden willen samen richtlijnen gaan opstellen om het 'recht om vergeten te worden' bij zoekmachines te ondersteunen. De richtlijnen moeten het voor partijen als Google eenvoudiger maken verzoeken van gebruikers die zoekresultaten willen verwijderen te behandelen.

Dit meldt persbureau Reuters. Het Europees Hof bepaalde in mei dat zoekmachines resultaten die niet langer relevant of schadelijke zijn in sommige gevallen op verzoek van betrokken personen moeten verwijderen. In de praktijk bezorgt dit zoekmachines veel werk. Zoekmachines moeten namelijk bij ieder verzoek opnieuw een afweging maken tussen het recht op individuele privacy en het recht van het publiek op informatie.

Archief
De nieuwe richtlijnen moeten uitkomst bieden. De richtlijnen moeten gaan dienen als een archief van eerder behandelde verzoeken, die daardoor als richtlijn kunnen dienen voor de behandeling van nieuwe verzoeken. De richtlijnen worden gecategoriseerd weergegeven, waardoor zoekmachines als Google eenvoudig een vergelijkbaar verzoek kunnen opzoeken om te zien hoe hier toen mee is omgesprongen.

De richtlijnen zijn naar verwachting in november van dit jaar klaar. Tot die tijd zullen zoekmachines dus per verzoek opnieuw de afweging moeten maken tussen het recht op privacy en het recht van het publiek op informatie.