Wouter Hoeffnagel - 17 september 2014

Gartner: '73% van de bedrijven investeert in big data'

Big data is populair. 73% van de organisaties heeft op dit moment in big data geïnvesteerd of is van plan dit in de komende twee jaar te doen. Dit is aanzienlijk meer dan de 64% die in 2013 in big data had geïnvesteerd of ging investeren.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner. Steeds minder bedrijven laten big data links liggen. Het aantal organisaties die aangeeft geen plannen te hebben voor big data-gerelateerde investeringen is van 31% in 2013 teruggelopen naar 24% in 2014.

Noord-Amerika gaat aan de leiding
"Noord-Amerika blijft wat betreft big data investeringen aan de leiding. 47% van de organisaties in deze regio geeft aan in big data te investeren, een stijging ten opzichte van de 37,8% in 2013", zegt Nick Heudecker, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Ook in alle andere regio's is in de laatste jaren echter meer geïnvesteerd."

De toegenomen investeringen in big data heeft echter niet geleid tot een toename van het aantal geïmplementeerde big data-projecten. Net als in 2013 wordt veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van strategieën en het opzetten van zowel pilots als experimentele projecten.

Jaar van experimenteren
"Vorig jaar zeiden we dat 2013 voor big data het jaar van experimenteren en eerste implementaties was", legt Heudecker uit. "Dit is in 2014 niet veranderd. In 2013 gaf slechts 8% van de organisaties aan big data-projecten te hebben geïmplementeerd in hun productie. Dit percentage is in 2014 gestegen tot 13%. Ondanks dit relatief lage percentage is dit toch een forse toename. De daling van 6% in het aantal organisaties dat nog steeds kennis verzameld over big data en de stijging van 7% in het aantal pilots en experimenten geeft aan dat de kennis over big data en de bereidheid big data-kansen te onderzoeken evolueert."

Gartner blijft sterke investeringen en geplande investeringen zien in alle verticale industrieën. Communicatie en media blijft aan de leiding gaan. 53% van de organisaties in deze sectoren hebben al geïnvesteerd in big data, terwijl 33% aangeeft dit in de komende twee jaar van plan te zijn.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Netgear banner liggend start week 14