Witold Kepinski - 17 september 2014

SAP en Panasonic analyseren voetbalwedstrijden real-time

Panasonic gaat video- en trackingsoftware toevoegen aan SAP Match Insights: de sport analytics-oplossing van SAP die in samenwerking met de Duitse voetbalbond is ontwikkeld voor het WK voetbal 2014 in Brazilië. Hiermee kunnen coaches en trainers big data analyseren en de prestaties van hun team naar een hoger niveau tillen. Daarnaast bieden de twee organisaties door middel van real-time videoanalyse via SAP HANA een alternatief voor de zogenaamde sensormethode. Het dragen van sensoren op scheenbeschermers voor het vastleggen van gegevens is immers tijdens officiële wedstrijden verboden. Het maken van video-opnamen is wel toegestaan zolang het de spelers niet stoort.

 De ultra-wide-angle-camera van Panasonic registreert alle benodigde data door wel tot 1.000 posities per seconde op te nemen. Bij een wedstrijd komt dit neer op circa 60 miljoen posities. Via het real-time samenvoegen van de opgenomen beelden ontstaat een groot panoramisch beeld (64:9) dat de actie op het veld vastlegt. De software herkent hierbij de spelers die bij een bepaalde actie betrokken zijn. Door het geautomatiseerd plaatsen van zoektermen bij deze acties, kan de coach de situatie eenvoudig terugvinden in de database en hier zijn beslissingen op baseren.

 Real-time

De speciale camera wordt opgehangen aan de dakconstructie van het stadion en stuurt de real-time video-opnamen naar een computer met Panasonic-software. Die software detecteert en verzamelt locatiegegevens van de spelers en de bal. Dit zijn echter nog onbewerkte verzamelde gegevens. Daarom stuurt de software de data automatisch door naar de analytics-oplossing van SAP. Met behulp van het SAP HANA-platform worden de bewegingen van iedere speler en de bal zeer nauwkeurig in real-time geanalyseerd.

Trainer Joachim Löw maakte tijdens het WK in Brazilië succesvol gebruik van de analysesoftware. Hij en teammanager Oliver Bierhoff bezorgden die Mannschaft immers de wereldtitel. Dit deden zij door de trainingen in te richten en speltechnieken aan te passen op basis van de vergaarde informatie uit big data-analyse.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29