Wouter Hoeffnagel - 16 september 2014

7 op de 10 managers is bezorgd over veiligheid van third-party chatapplicaties

Bijna 70% van de organisaties maakt zich zorgen over het gebruik van third-party messaging- en chatapps door werknemers. Medewerkers gebruiken deze apps om met collega's te communiceren en documenten intern door te sturen.

Dit blijkt uit onderzoek van Infinite Convergence Solutions, leverancier van onder andere messagingapps. Het bedrijf ondervroeg bijna 400 CIO's, CTO's en IT-managers over het beleid, de voorkeuren en de zorgen van hun bedrijf over het uitwisselen van data en communicatie door medewerkers.

'Third-party apps zijn onveilig'
59% van de IT-beslissingmakers is van mening dat third-party messagingapps en chattools onveilig zijn voor zakelijke communicatie. 41% van de organisaties verbiedt het gebruik van dergelijke software dan ook. Van deze groep verbiedt 30% Google Chat, 29% WhatsApp, 27% weChat, 26% Skype en eveneens 26% Apple's iMessage.

84% van de ondervraagde managers is van mening dat een intern zakelijk messaging systeem een veiligere optie zou zijn. Minder dan de helft van alle bedrijven zet een dergelijke systeem echter in de praktijk daadwerkelijk in.

Geen controle
"IT-managers realiseren zich in toenemende mate dat gevoelige interne data van hun bedrijf door medewerkers wordt uitgewisseld via onveilige third-party platformen waar zij geen controle over hebben", zegt Anurag Lal, CEO van Infinite Convergence. "Veel managers zien daarnaast niet de waarde van het opzetten van dure, interne messagingdiensten die maar moeilijk op alle apparaten van werknemers gebruikt kunnen worden. IT-beslissingmakers zijn klaar voor een nieuwe generatie zeer veilige, eenvoudige en intuïtieve messagingoplossingen voor intern gebruik."

E-mail wordt vandaag de dag nog steeds gezien als de meest veilige manier om digitaal te communiceren en data uit te wisselen. 89% van de IT-managers geeft aan dat e-mail een veilig medium is. Bijna eenderde van de bedrijven verplicht medewerkers interne communicatie die niet via e-mail verloopt te versturen via een messaging systeem dat door het bedrijf wordt beheerd.

Onderzoek
Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

http://infinite-convergence.com/survey-finds-70-percent-of-it-executives-worried-about-employees-using-consumer-oriented-chat-apps-for-business-communication/