Redactie - 16 september 2014

SDN daagt de netwerkwereld uit

Uit een rapport van Rayno Media blijkt dat de markt voor software defined networking (SDN) goed is voor 20 miljoen dollar omzet in het IT-kanaal. Steeds meer bedrijven bieden dan ook SDN-oplossingen aan. In zijn eerste twee blogs ging Jorgen Rosink van Telindus al in op de ontwikkeling van SDN en één van de belangrijkste voordelen: het scheiden van techniek en functionaliteit. In deze laatste blog van dit drieluik bespreekt hij de voordelen voor uitwijk en schaalbaarheid, maar laat hij ook zien hoe netwerkleveranciers staan ten opzichte van SDN. Hoe onderscheiden zij zich in een nieuwe markt die gericht is op leveranciersonafhankelijkheid?

Uitwijk van het datacenter
Op dit moment hebben organisaties één datacenter, twee datacenters waarvan er één actief is, of twee actieve datacenters. Het eerste datacenter is uiteraard onmisbaar, maar de investering in een tweede datacenter betaalt zich niet altijd terug. Zeker wanneer dit een passief datacenter betreft. In geval van nood kan naar dit datacenter worden uitgeweken, maar ten eerste blijkt vaak na vijf jaar dat dit niet nodig is geweest en ten tweede kan niet altijd overgegaan worden op de actuele ICT-omgeving. Hierdoor kan bijvoorbeeld data van de afgelopen maanden alsnog verloren gaan.

Een SDN-enabled platform is eenvoudig over te zetten. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om in geval van nood over te schakelen naar een extern datacenter, mits dit externe datacenter over dezelfde SDN-controller beschikt. Want met SDN is de software onafhankelijk van de hardware, maar de keuze voor een SDN-controller bepaalt de strategie van het datacenter en is dan ook niet uitwisselbaar. Hier kom ik later nog op terug, wanneer we het hebben over de verschillende leveranciers.

Voor service providers betekent dit dat zij naar een model toe kunnen waarin zij bijvoorbeeld één rack plaatsen en deze uitsluitend gebruiken voor uitwijk. Net als verhuurder van kantoren Regus, kunnen bedrijven in geval van nood bij hun service provider terecht.

Load balancing
Het heen en weer verhuizen van een eigen private cloud tussen datacenters wordt dus eenvoudiger, er zijn geen veranderingen aan de infrastructuur nodig. Dit is niet alleen efficiënt voor uitwijk, maar biedt ook belangrijke voordelen voor load balancing. Met SDN kunnen resources in het datacenter veel beter worden benut. Door één VM in het eigen datacenter te plaatsen en één in een tweede datacenter, kun je bijvoorbeeld anticiperen op grote workloads, zoals het maken van een backup of een grote uitdraai van de financiële administratie. Deze pieken in het netwerkverkeer kunnen verdeeld worden over meer datacenters, zodat de benodigde bandbreedte slimmer wordt verdeeld.
Met SDN is het hebben van de spreekwoordelijke glazen bol verleden tijd. Inschatten hoe snel het datacenter gaat groeien in de komende vijf jaar, hoeveel bandbreedte er nodig is, hoeveel netwerkpoorten, et cetera, is niet nodig. Geen grote investeringen vooraf ‘to be sure’. Wat met virtualisatie al mogelijk was voor servers, is nu ook mogelijk voor het netwerk. Met SDN maak je het netwerk gedistribueerd, je plaatst er iedere keer capaciteit bij op basis van groei. Iedere keer dat er in de hypervisor een server met een stukje SDN-software wordt bijgeplaatst, wordt er ook een stukje extra capaciteit bijgeplaatst. Met dit scale-out model is het mogelijk om bijna lineair te schalen.

Hoe gaan leveranciers om met SDN?

Net als we gezien hebben met servervirtualisatie is ook in het geval van SDN VMware de grote aandrijver. Welke benadering u kiest, hangt volledig af van de eigen situatie. Het succes hangt af van details. In grote lijnen beschikken de verschillende SDN-producten over dezelfde features, maar er is natuurlijk verschil in functionaliteit. De behoeften van de applicaties bepalen welke functionaliteit nodig is. Hetzelfde geldt voor de switches van dit moment. In de basis hebben zij allemaal dezelfde functionaliteit, waar een leverancier vervolgens specifieke kenmerken aan toevoegt. SDN haalt deze specifieke kenmerken uit de switch en verplaatst deze naar de software. Dit biedt leveranciers wel de mogelijkheid om specifieke intelligentie toe te voegen aan de SDN-controller, zoals bijvoorbeeld Cisco doet.
Met ACI biedt Cisco een datacenter- en cloudoplossing die inzicht en geïntegreerd beheer biedt van zowel fysieke als virtuele netwerken, allemaal gericht op de performance van applicaties. ACI bestaat uit de Application Policy Infrastructure Controller (APIC), het Nexus 9000-portfolio en verbeterde versies van het NX-OS besturingssysteem
VMware NSX is een platform voor netwerkvirtualisatie dat het hele netwerk- en security-model als software levert, losgekoppeld van de traditionele netwerkhardware. Door het netwerk te virtualiseren biedt VMware een nieuw operationeel model voor netwerken dat de huidige fysieke netwerkbarrières doorbreekt.

Juniper Contrail
Juniper heeft de Contrail SDN (Software Defined Networking) Controller die geschikt is voor netwerken van service providers en bedrijven. Ze kunnen fysieke netwerken in een datacenter virtualiseren.De controller is ontwikkeld op basis van open standaarden (o.a. BGP) en geschikt voor meerdere type Hypervisors (ESX, HyperV en KVM).

De keuze voor de SDN-controller bepaalt de strategie van uw datacenter. Oriënteer u daarom heel goed op de functionaliteiten en afhankelijkheden en bepaal welke strategie het beste bij u past.

De komst van SDN zet de traditionele netwerkwereld volledig op zijn kop. Het biedt zowel uitdagingen aan de klant- als leverancierszijde. Zorg dat het op de agenda staat en bepaal de strategie voor uw datacenter. Naar welke functionaliteiten bent u op zoek?