Wouter Hoeffnagel - 12 september 2014

46% van de IT-professionals slaat data liever intern op dan in de cloud

IT-professionals zien de hoeveelheid data in een hoog tempo toenemen en zijn op zoek naar oplossingen om deze gegevens te kunnen verwerken en opslaan. Niet iedere IT-professionals is er echter van overtuigd dat de cloud hiervoor de beste oplossing is. 46% van de IT'ers slaat data liever op interne servers op dan op externe servers of in de cloud.

Dit blijkt uit onderzoek van informatiemanager Iron Mountain onder senior IT-professionals uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf introduceerde in 2011 al de naam 'server-omhelzer' voor deze groep IT-professionals. De term weerspiegelt de grote behoedzaamheid van IT-professionals om gevoelige informatie naar een externe server of in de cloud te verplaatsen.

Gecombineerde opslagmethode
37% van de respondenten geeft aan de cloud te gebruiken als onderdeel van een gecombineerde off- en online opslagmethode. Denk hierbij aan een mix van tape-, schijf- en cloudopslag. 8% is van plan de komende 12 tot 24 maanden cloudopslag te introduceren binnen zijn organisatie. De belangrijkste beweegredenen voor de overstap naar de cloud zijn op dit moment de stijgende datavolumes in combinatie met het toegenomen vertrouwen in de veiligheid en voordelen van de cloud.

Niet alle sectoren zijn echter even bereid de overstap te maken in de cloud. Met name de gezondheidszorg, maakindustrie en financieel dienstverleners blijven voorzichtig met de inzet van cloudoplossingen. Als voorbeeld wordt een Nederlandse financiële dienstverlener met zo’n 100 werknemers genoemd. De organisatie is stellig in haar beleid om de gegevens op lokale servers te houden om waardevolle informatie zo goed mogelijk te kunnen beschermen. Hij zegt hierover: "Gezien de aard van het bedrijf, kunnen we ons geen enkele vorm van data-inbreuk veroorloven."

Server zou het werk belemmeren
Het kan echter ook anders. Een Nederlands telecommunicatiebedrijf met meer dan 1000 werknemers geeft aan dat het niet haalbaar is informatie waar veel mee wordt gewerkt regelmatig via een ´oude of langzaam reagerende server te openen.’ Het werk van medewerkers zou hierdoor alleen maar worden belemmerd en dus ook het bedrijfsproces. Het bedrijf gebruikt daarom nu een private cloud om gegevens op te slaan.

“Nu bedrijven de waarde van informatie voor hun organisatie steeds vaker erkennen, is dataopslag van een back-officeactiviteit opgewaardeerd naar een onderwerp van bedrijfskritisch belang," zegt Jeroen Strik van Iron Mountain. "De IT-professionals die wij hebben gesproken, geloven dat de juiste manier van opslag eerder kunst is dan exacte wetenschap. De meesten voelen zich nog steeds het meest op hun gemak wanneer ze bedrijfskritische data in hun nabijheid kunnen opslaan, om een blik op de eigen servers te kunnen werpen, vooral als het waardevolle informatie betreft. De toenemende veiligheidsrisico's en de groeiende behoefte om informatie overal te kunnen benutten vraagt op de lange termijn echter om een andere aanpak. Een eigen, lokale opslagoplossing is dan niet langer haalbaar. Wij willen IT-teams adviseren over te stappen naar een gecombineerde opslag: een uitgebalanceerd platform bestaande uit een beveiligd eigen datacentrum, verbonden met een (private) cloudoplossing."