Wouter Hoeffnagel - 11 september 2014

Helft van de bedrijven vergeet netwerkbeveiliging van vestigingen te controleren

Bijna de helft van de bedrijven onderwerpt zijn draadloze netwerken op andere vestigingen dan zijn hoofdkantoor niet aan een veiligheidsbeoordeling. Niet alleen het netwerk van de vestiging, maar het volledige bedrijfsnetwerk loopt hierdoor gevaar. Hiervoor waarschuwt Pwnie Express, een beveiligingsbedrijf dat vulnerability assessment en penetration testen levert.

Het bedrijf heeft 367 IT-specialisten in allerlei sectoren onderzocht. 40,6% van de respondenten geeft aan geen enkel inzicht te hebben in draadloze netwerken in andere vestigingen. Security-professionals hebben hierdoor geen idee of deze apparatuur veilig is, waarmee zij de veiligheid het bedrijfsnetwerk in gevaar kunnen brengen.

Geen verplichting
43,9% van de ondervraagde security-professionals geeft aan niet verplicht te zijn de veiligheid van draadloze apparatuur in andere vestigingen dan het hoofdkantoor te testen. 53,6% van de respondenten stelt dit soort testen slechts één keer per kwartaal of zelfs minder vaak uit te voeren. 51,8% van de security-professionals geeft daarnaast aan geen penetratietesten uit te voeren in andere vestigingen dan het hoofdkantoor.

"Het onderzoek komt overeen met wat wij zelf bij organisaties zien en horen van IT-medewerkers. Het hoofdkantoor is doorgaans relatief goed beveiligd. De zwakke plek ligt bij andere vestigingen, aangezien bedrijven nauwelijks inzicht hebben in de apparaten die met netwerken op deze locaties verbonden zijn", zegt Peter Velikin, vice president marketing bij Pwnie Express. "Met de bredere omarming van Bring Your Own Device (BYOD) en een grotere hoeveelheid draadloze apparaten is er slechts één onbekende verbinding of malafide apparaat nodig om toegang te krijgen tot het volledige bedrijf."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024