Redactie - 10 september 2014

Mobile Printing onderdeel van de Mobile revolutie

Soms heb je van die momenten dat een nieuwe gadget al je aandacht opeist en je zo enthousiast bent dat je de wereld om je heen even vergeet. Mijn eerste iPhone was er zo één. Op mijn verjaardag kreeg ik mijn iPhone cadeau. Het gevolg; een ongeremd enthousiasme en een familie die hier de rest van het weekend onder leed. Nu ik erop terugkijk is het een logische reactie, want de iPhone was het begin van de mobile revolutie. Tablets en smartphones hebben een geheel nieuwe markt gecreëerd. Vandaag de dag is bijna iedereen eigenaar van minimaal één mobile device.

Ook in het bedrijfsleven viert mobiel hoogtij. Geen enkel bedrijf dat afstand doet van het gebruik ervan, simpelweg omdat de kansen en mogelijkheden oneindig zijn. En toch is er een aantal functionaliteiten die het bedrijfsleven misloopt. Functionaliteiten waarvan men simpelweg het bestaan niet van kent of die te ingewikkeld lijken. Mobile printing is daar een mooi voorbeeld van. Vraag maar eens aan een klant of hij zakelijke documenten ook afdrukt via een smartphone of tablet. Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’ of ‘weinig’, omdat het tijdrovend en complex is. Redenen zijn slechte connecties oftewel comptabiliteitsproblemen. Een Samsung is immers geen HP waardoor de communicatie nog wel eens moeilijk kan verlopen of in sommige gevallen zelfs niet mogelijk is.

Cloud print server
Vooral met Het Nieuwe Werken in het achterhoofd is Mobile Printing een handige technologie die het printen een stuk eenvoudiger maakt waardoor medewerkers productiever kunnen werken. Er hoeven geen printerdrivers of applicaties geïnstalleerd of gedownload te worden, je hebt enkel een draadloze internetverbinding nodig. Vanuit de cloud is het mogelijk om rechtstreeks te printen vanaf iedere smartphone of tablet naar een printer, ongeacht het merk! Hiermee wordt het afdrukken van een Excel-sheet net zo snel en eenvoudig als het versturen van een e-mail. En zo zijn er tal van functionaliteiten die de mobile revolutie voortzetten, maar je raadt misschien welke functionaliteit mijn volledige aandacht had afgelopen zomer. Ik ben benieuwd wat de mogelijkheden van de nieuwe generatie mobile devices zoals smartwatches en Google Glasses op Mobile Printing gaan hebben.

Wilco van Bezooijen, Country General Manager European Channel Group, Xerox (Nederland) B.V.