Witold Kepinski - 09 september 2014

ZTE passeert Windows Phone 8.1

Het Chinese ZTE, een van de grootste smartphone leveranciers van de wereld, is voorlopig niet van plan meer Windows Phone 8.1 toestellen te produceren. De focus blijft op Android toestellen die, als het aan ZTE ligt, ook op de Nederlandse markt worden verkocht. Eerder kondigde het Chinese Huawei al aan geen brood meer te zien in het mobiele besturingssysteem van Microsoft.

 Dutchitchannel.nl sprak met Dr. Lü Qianhao, head of device strategy & marketing department van ZTE. Volgens hem heeft Windows Phone een té grote achterstand in de ondersteuning van apps vergeleken met Android en iOS. "De apps die er wel zijn zijn vaak van een bedroevende kwaliteit. WeChat, de Chinese chat en messasing service van WhatsApp, werkt alles behalve goed op Windows Phone. Verder zijn er weinig interessante games beschikbaar en dat is niet echt interessant voor Chinezen die graag games spelen op hun smartphones."

Hao vindt verder dat Microsoft teveel restricties oplegt voor Windows Phone. “De beperkingen rond design en UI zorgen er voor dat Windows Phone devices hetzelfde uitzien”, aldus de ZTE-topman. “Terwijl we ons juist meer moeten onderscheiden van de concurrentie. De smartphone is tegenwoordig onderdeel van je leven. Daarom moet je als leverancier een smarphone leveren die gebasseerd is op de 'user experience' van een eindgebruiker.

4G Smartphones

Hao heeft grote plannen om meer ZTE smartphones wereldwijd te verkopen, via open distributie, e-commerce sites en resellers. "We willen wereldwijd de top-3 speler in 4G devices worden. ZTE is al een top-4 smartphone leverancier in Noord-Amerika (ZTE werkt in Noord-Amerika aan zijn naamsbekendheid door een contract met basketbalorganisatie NBA, red.). In andere landen is ZTE vaak een top-3 speler, zoals Indonesië, Thailand en Turkije. We zijn het laatste halfjaar sterk gegroeid. Vanaf dit jaar bieden we meer hoge kwaliteitsproducten, zoals de dunne ZTE Star 1 smartphone, met user sim. Of de ZTE Nubia 4G smartphones. We maken meer budget vrij voor R&D en marketing. ZTE zal minder aandacht geven aan de verkoop van low-end telefoons. De omzet uit moderne ZTE smartphones is inmiddels drie keer zo hoog dan in 2013."

ZTE Star 1

Volgens HAO is Europa een belangrijke groeimarkt en wordt rekening gehouden met de diverse culturen en wensen van gebruikers. "ZTE levert 4G smartphones aan gebruikers die hoge eisen stellen, zoals de ZTE Star 1. We verwachten meer groei en hebben daarom in Europa meer lokale marketing teams. We zullen meer mensen aannemen. Zo hebben we een designer uit München die zich in Shanghai bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe smartphones. We zien flinke groei in Europese landen zoals Spanje en Italië.  We gaan nu een nauwe relatie opbouwen met lokale distributeurs voor de verkoop van de ZTE Star 1 en Nubia smartphones. ZTE werk onder andere met in Phone4U in het Verenigd Koninkrijk. In bepaalde landen zal ZTE 'branding stores' openen.

KPN

Hao zegt dat ZTE in de telecomwereld een bekende naam is met zijn infrastructuuroplossingen voor carriers, telecomdienstverleners, service providers en bedrijven. In Nederland levert ZTE onder andere aan KPN. "Nu willen we ook een sterke speler worden met smartphones."

WK