Redactie - 02 september 2014

KLM kiest voor Quintiq Supply Chain Planning System of Record platform

Quintiq, speler in Supply Chain Planning System of Record (SCP&O) platforms, kondigt aan dat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) een software platform heeft uitgerold om de personeelsplanning van haar piloten te optimaliseren.

De piloten bij de KLM zijn allemaal voor een specifieke functie opgeleid, waardoor veranderingen zoals een promotie direct van invloed zijn op de werkschema’s die soms tot wel drie jaar vooruit zijn gepland. Door de grote hoeveelheid piloten in verschillende functies, hadden de planners van de KLM een enorme uitdaging om deze planningen voor één tot drie jaar te maken. Daarnaast moest men bij deze planningen rekening houden met de vraag naar vluchten en vakantieaanvragen van piloten, inspelen op wijzigingen in functie en voldoen aan het veranderendearbeidsrecht.

Door het software platform van Quintiq te gebruiken hebben de KLM-planners de strategische ondersteuning om op een efficiënte manier werkschema’s die reeds jaren vooruit zijn gepland, en daarmee gevoelig voor veranderingen, te ontwikkelen en aan te passen. Voordat het Quintiq software platform werd geïmplementeerd, waren de planners bij de KLM soms wel een maand bezig om een compleet driejarenplan voor een piloot te ontwikkelen. Nu doen de planners van de KLM hetzelfde in één dag. Door repetitieve planning te elimineren en de efficiëntie te verhogen kunnen planners verschillende strategische beslissingen simuleren en daarmee een optimale keuze maken.

Quintiqs software platform speelt ook een belangrijke rol in het terugdringen van de kosten als gevolg van de onderbezetting van piloten. De oplossing houdt rekening met de introductie van nieuwe vliegtuigtypes, piloten die met pensioen gaan en andere veranderingen, waardoor de planners eenvoudig wijzigingen kunnen doorvoeren zodat de planning soepel verloopt.

Op basis van de verwachte vraag naar vluchten toont het Quintiq software platform de capaciteit die per functie, per week beschikbaar is. Dankzij de optimalisatiecapaciteit van deze oplossing kunnen planners verlofaanvragen toestaan of afslaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de strikte procedure die bepaalt in welke volgorde een aanvraag moet worden verwerkt. Hiermee draagt het Quintiq software platform ook bij aan de tevredenheid van de werknemers doordat functie- en verlofaanvragen snel en efficiënt worden behandeld en verwerkt. De KLM haalt voordeel uit een oplossing die geheel transparant een strategisch en tactisch plan optimaliseert, waardoor de operationele kracht, tegen minimale kosten behouden blijft, aldus KLM.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024