Witold Kepinski - 02 september 2014

Bijna 25 procent organisaties berekent IT-kosten intern door

Het hebben van een up-to-date inzicht in de IT assets (57%), het efficiënter maken van het IT-beheer (52%) en het beheren van de licenties (37%) zijn de drie belangrijkste redenen om een IT asset management oplossing te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van SPS onder 145 IT-beslissers. Nog geen kwart van de organisaties wil een dergelijke oplossing gebruiken om IT-kosten intern door te berekenen. Ook kostenbeheersing staat nog niet hoog op de agenda. Met de teruglopende IT-budgetten is dit een verrassend resultaat, zo meent SPS.



De IT-omgeving van een organisatie bevat meer dan alleen servers, desktops en netwerkapparatuur. Ook apparatuur voor security, VoIP en in het datacenter de UPS en de airco’s horen bij de IT assets. Realtime vastlegging van actuele asset-data en relaties in een active CMDB maakt het mogelijk inzicht te krijgen in de onderlinge afhankelijkheden op alle niveaus: van de fysieke utilities-laag, de logische laag tot aan de IT- en business-services. Zo wordt de mogelijkheid geboden voor het doorberekenen van IT-kosten. Daarnaast is dit een voorwaarde voor efficiënt IT-beheer en biedt het belangrijke voordelen op het gebied van change-, incident- en licentiemanagement.

Linda Verweij (foto), COO van SPS, over de resultaten: “Het is goed om te zien dat organisaties focussen op het efficiënt inrichten van de beheerorganisatie. IT asset management biedt op dit vlak veel inzicht en voordeel. Om meer uit het IT-budget te halen, biedt IT asset management echter meer mogelijkheden. Zo kunnen IT-managers het IT-gebruik per afdeling meten en doorbelasten, zodat men zich bewust wordt van de IT-kosten. In de praktijk leidt dit er op den duur toe dat alleen de IT wordt gebruikt die echt nodig is, waardoor kostenbesparingen gerealiseerd worden waar de hele organisatie van profiteert.”