Witold Kepinski - 02 september 2014

Nederland terug in phishing top-3

Nederland was in juni 2014 tevens terug in de wereldwijde top 3 als het gaat om het hosten van phishing-sites. Met 5 procent stond ons land op de derde plaats. In juli 2014 stond Nederland op de vierde plek wereldwijd. Dit staat te lezen in het RSA Fraud Report van juli & augustus 2014. RSA, de security-divisie van EMC, brengt maandelijks een Fraud Report uit met bevindingen uit cyberspace van de maand daarvoor. Door deze gegevens maandelijks te onderzoeken, te analyseren en in kaart te brengen, ontstaat een schat aan informatie en is RSA in staat vroegtijdig trends te herkennen.

RSA heeft een analyse gemaakt van de miljarden e-commerce-transacties die het jaarlijks beveiligt en ziet een aantal trends voor 2014. De bedragen bij frauduleuze e-commerce-transacties zijn vaak vier keer zo hoog als de gemiddelde, legitieme transacties in een bepaalde markt. Het rapport bevat een overzicht van gemiddelde legitieme en frauduleuze bedragen per markt.

De top 3 van online aanbieders die door fraudeurs worden belaagd is 1: luchtvaartmaatschappijen, 2: geldverstrekkers en 3: verkopers van computers/elektronica.

RSA heeft een van de eerste malicious apps ontdekt die door Brazilianen is ontworpen voor mobiele telefoons. RSA vermoed dat de app tevens als malware wordt ingezet omdat de apps een groot aantal permissies vraagt bij installatie. Het bijzondere van deze app is dat de ‘gebruikers’ ervan, die de app gebruiken om creditcardgegevens te kopen, zelf het slachtoffer kunnen worden omdat de ontwikkelaars bij de installatie zoveel ‘rechten’ hebben gekregen.

RSA ontdekte 55.813 phishing-aanvallen in juni 2014. Dat is een toename van 43 procent vergeleken met mei 2014. In juli 2014 bleef de teller steken op 42.571 phishing-aanvallen. Dat is een afname van 25 procent vergeleken met juni 2014.

Op basis van het aantal phishing-aanvallen wordt geschat dat bedrijven wereldwijd in genoemde maanden samen 838 miljoen dollar hebben verloren.
Nederland is was in juni 2014 de Verenigde Staten het het tweede doelwit van phishing-aanvallen wereldwijd. Het stond daarbij zelfs boven het Verenigd Koninkrijk. In juli 2014 bekleede ons land een derde plaats na de VS en China.

Nederland was in juni 2014 tevens terug in de wereldwijde top 3 als het gaat om het hosten van phishing-sites. Met 5 procent stond ons land op de derde plaats. In juli 2014 stond Nederland op de vierde plek wereldwijd.

In het tweede kwartaal van 2014 kwam een op de vier frauduleuze banktransacties van een mobiel apparaat.

WK