Witold Kepinski - 30 augustus 2014

Defensie continueert aanbesteding Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS)

Defensie continueert de aanbesteding Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Deze staat los van de centrale IV/ICT-infrastructuur van Defensie. Dit blijkt uit een brief van minister Hennis-Plasschaert (Defensie) aan de Tweede Kamer over de relatie tussen de IV/ICT-problematiek en het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS).

Kenmerkend van VOSS  is de modulaire constructie. Een militair kan het afhankelijk van de dreiging, de operationele taken en de klimatologische omstandigheden optimaal opbouwen. Hij of zij kiest alleen die onderdelen die nodig zijn. Beschermende kleding vormt een vast onderdeel van het systeem. VOSS bestaat uit 3 hoofdcomponenten: het zogeheten smart vest, de integrated head protection (IHP) en de e-lighter, een compacte stroomgenerator op diesel.

Hennis-Plasschaert meldt: "Het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS) is voortgekomen uit het Soldier Modernisation Programma (SMP) en beoogt de effectiviteit en bescherming van de militairen op de grond te verbeteren. Het project bevindt zich in de verwervingsvoorbereidingsfase (D-fase). De Kamer is op 23 september 2011 geïnformeerd over de uitkomsten van de studiefase (C-fase, Kamerstuk 33 000 X, nr. 3). Er zijn drie deelprojecten te onderscheiden: Smart Vest, Geïntegreerde Hoofdbescherming (helm) en E-Lighter (minigenerator). Alleen het Smart Vest bevat ICT-componenten."

Lees meer in de brief (pdf).

WK