Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2014

6 tips om de juiste professionele tablet te kiezen

Tablets worden steeds vaker op de werkvloer ingezet. De apparaten zijn compact, licht en veelzijdig, wat de inzet van tablets populair maakt. Niet iedere tablet is echter even geschikt voor bedrijven, wat een negatieve impact kan hebben op de productiviteit van medewerkers. Panasonic Toughbook en technologie-analist VDC Research identificeerden aan de hand van hun contacten met IT-managers zes punten waarmee bedrijven rekening mee zouden moeten houden bij de aanschaf van tablets voor professioneel gebruik.

1. De werkomgeving
Iedere werkomgeving stelt andere eisen aan het materiaal dat gebruikt wordt. Gewone tablets voldoen prima voor het normale kantoorwerk, maar hun meerwaarde daalt aanzienlijk buiten de standaard kantooromgeving. Tablets waar veel mee wordt gereisd moeten bijvoorbeeld bestand zijn tegen schokken, stoten en valpartijen, wat voorkomt dat de apparaten met defecten te maken krijgen. Ook kan direct zonlicht een tablet onleesbaar maken als het schermglas niet is aangepast of als de schermhelderheid te beperkt is. Werknemers die veel in vochtige, natte, extreem warme of koude omgevingen komen hebben dan ook een tablet nodig die hier tegen bestand is. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van waterdichte poorten, ingebouwde verwarmingselementen en sensoren die zo afgesteld kunnen worden dat ze niet reageren als er regendruppels op vallen.

2. Accessoires
Om een tablet voor hun werk te gebruiken hebben mobiele werkers vaak behoefte aan accessoires, zoals barcode scanners, kaartlezers of andere nuttige tools. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten en de kwaliteit. Accessoires betekenen vaak een extra investering bovenop de aanschafprijs van de tablet. Ook zijn deze gevoelig voor defecten op het moment dat zij extern worden aangesloten. Deze tools hebben een andere product life cycle, iets waarmee rekening gehouden zou moeten worden bij het berekenen van de Total Cost of Ownership.

3. Beheerkosten
Zo’n 80% van de totale kosten van de tablets die op de werkvloer gebruikt worden bestaan uit beheerkosten. Bij problemen nemen medewerkers contact op met de IT-afdeling. Indien defecten zich voordoen moet een reparatieprocedure worden opgestart. In beide gevallen komen bovenop de beheerkosten ook nog eens de kosten van de verloren productiviteit. Het is dan ook van belang voor de aanschaf van tablets over een goed uitgewerkte tabletoplossing te beschikken die aansluit bij de behoefte van professionele gebruikers.

4. Applicaties
Het besturingssysteem van de tablet is eveneens een belangrijke factor bij de keuze. Voor de meeste professionele applicaties is op dit moment geen volwaardig alternatief voor mobiele besturingssystemen zoals iOS of Android beschikbaar. Het is mogelijk voor deze besturingssystemen software op maat te laten ontwikkelen, maar dit vergt zowel geld als tijd. Ook factoren als stabiliteit en betrouwbaarheid spelen hierbij een belangrijke rol. Telkens als een besturingssysteem een update krijgt, moet deze op elk toestel geïnstalleerd worden en moet de compatibiliteit van de gebruikte toepassingen worden gecontroleerd. Dat verhoogt de kosten voor IT-beheer.

5. Opleidingen en workshops
De overstap van computer naar tablet is niet zomaar gemaakt. Enige training is dan ook noodzakelijk. Zelfs als de werknemer al gewend is aan een tablet zal hij zich toch moeten aanpassen. Het is van belang hierbij rekening te houden met de behoeftes van werknemers. Vaak gaat de uiteindelijke voorkeur van medewerkers uit naar een hybride toestel met toetsenbord, omdat een touchscreen alleen niet volstaat. De introductie van een mobiel toestel beïnvloedt volledige werkprocessen, brengt nieuwe handelingen met zich mee en maakt bepaalde taken overbodig. Passende opleidingen en workshops voor werknemers zijn dan ook noodzakelijk.

6. Batterijautonomie
Volgens onderzoek van VDC Research klaagt 60% van bedrijven dat de batterijen van hun tablets het ‘vaak’ of ‘regelmatig’ geen volledige werkdag uithouden. Een lege batterij is een flink probleem voor een professional die in het veld of op locatie aan de slag is. Panasonic Toughbook en VDC Research adviseren dan ook bij de tabletkeuze rekening te houden met de batterijduur. Voor professionals die langere tijd in het veld moeten werken of veel gebruik maken van energieverslindende applicaties is de mogelijkheid zelf de batterij te vervangen erg handig.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024