Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2014

On-premise cloud is meest gebruikte cloud-vorm onder Nederlandse bedrijven

De koudwatervrees voor wat betreft cloud is in Nederland voorbij. De meeste organisaties hebben zelfs al flinke stappen genomen in hun overstap naar de cloud. De on-premise cloud is de meest gebruikte vorm van de cloud.

Dat blijkt uit onderzoek van Proact, Europa’s grootste storagecentrische datacenterinfrastructuur-integrator en cloud-enabler, in samenwerking met AutomatiseringGids. 49% van de bedrijven geeft aan te hebben gekozen voor de on-premise cloud. 39% van de organisaties maakt gebruik van een hosted cloud bij een externe provider, terwijl 28% gebruik maakt van een virtual private cloud via een serviceprovider.

Ideale vorm van de cloud
Dat de on-premise cloud de meest gebruikte vorm van de cloud is is opvallend. 34% van alle respondenten en 39% van de IT-managers geeft namelijk aan een combinatie van de private en public cloud als ideale vorm van de cloud te zien.

Bedrijven kiezen vooral voor de cloud om hun flexibiliteit te vergroten. 35% stelt dat het vergroten van de efficiency de belangrijkste reden was voor de overstap, terwijl 29% de kosten flexibeler wilde maken. Het flexibel maken van de kosten is voor het algemeen management zelfs de op één na belangrijkste reden de overstap naar de cloud te maken. Het uitbesteden van processen die niet bij de core-business horen is voor IT-managers de tweede belangrijkste reden.

Lopende cloud-projecten
De meest genoemde lopende cloud-projecten zijn Software-as-a-Service (42 procent), virtualisatie (38 procent), internal private cloud (33 procent) en Infrastructure-as-a-Service (31 procent).

In de overstap naar de cloud worden verschillende stappen genomen. De eerste stap is standaardisatie van de infrastructuur en de meest gevorderde fase is orkestratie. 37% van de organisaties geeft aan zich te bevinden in de fase van virtualisatie van de infrastructuur. 20% stelt bezig te zijn met automatisering. Hierbij worden verschillende systemen of software zodanig aan elkaar gekoppeld dat de systemen automatisch werken of zelfregulerend zijn.

De weg naar orkestratie is intensief
“Het private cloud journey barometer-onderzoek toont aan dat steeds meer organisaties de cloud omarmen”, zegt Lucas den Os, Managing Director Proact Nederland. “Deden organisaties eerder nog voorzichtige pilots met kleine, niet al te belangrijke toepassingen, nu staat bij de meeste bedrijven wel een cloud-project op stapel. De weg naar orkestratie is intensief, maar we zien dat veel organisaties in ieder geval wel op de goede weg zitten.”