Wouter Hoeffnagel - 21 augustus 2014

Accenture: 'Consumenten zullen Internet of Things in een rap tempo omarmen'

Internet of Things (IoT) is een trend waarbij allerlei huishoudelijke apparaten met internet worden verbonden. De hoeveelheid IoT-apparaten waar consumenten over beschikken groeit naar verwachting de komende jaren hard. Een kans voor bedrijven die hierop in weten te spelen.

Accenture voorspelt in het onderzoek '2014 State of the Internet of Things Study' dat in 2019 69% van de consumenten de beschikken heeft over een IoT-apparaat. Dit terwijl dit percentage naar verwachting eind volgend jaar op slechts 13% ligt. Accenture verwacht dat consumenten vooral interesse zullen hebben in IoT-apparaten die zijn gericht op gezondheid of beveiliging.

Forse stijging
De hoeveelheid IoT-apparaten in huishoudens stijgt de komende jaren naar verwachting dan ook hard. Op dit moment beschikt ongeveer 4% van de consumenten over een IoT-apparaat. Door de enorme verwachte stijging ligt het voor de hand dat IoT-apparaten ook steeds vaker de weg zullen vinden naar de werkvloer.

De mogelijkheden die de IoT-trend voor bedrijven worden de komende jaren dan ook steeds interessanter. Bedrijven kunnen hier onder andere op inspelen door bijvoorbeeld nieuwe IoT-producten te lanceren of producten te introduceren die met deze apparatuur overweg kunnen. Ook voor marketingafdelingen liggen er kansen. IoT-apparaten zijn immers met internet verbonden, wat het in theorie mogelijk maakt marketinguitingen op dit soort apparatuur te vertonen.

Populaire apparatuur
Als we kijken naar IoT-apparatuur die populair is springen drie soorten apparaten direct in het oog. Het gaat hierbij om wearable fitnessapparaten (apparaten die op het lichaam of kleding kunnen worden gedragen), slimme thermostaten of met internet verbonden beveiligingssystemen. Naar verwachting beschikt 22% van de consumenten in 2015 over een wearable fitnessapparaat. Dit percentage zou in de komende vijf jaar zelfs stijgen naar 43%.

Slimme thermostaten zijn eveneens populair. Naar verwachting beschikt 13% van de consumenten eind volgend jaar over een slimme thermostaat. Ook dit percentage stijgt naar verwachting in de komende vijf jaar naar 43%. Met internet verbonden beveiligingssystemen worden naar verwachting komend jaar door 11% van de consumenten omarmd, terwijl Accenture voorspelt dat over vijf jaar 35% van de consumenten over een dergelijk systeem beschikt.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024