Wouter Hoeffnagel - 19 augustus 2014

Rechtbank: 'Amerikaanse bedrijven moeten werknemers compenseren voor gebruikt BYOD-apparatuur'

Amerikaanse bedrijven moeten werknemers die hun persoonlijke mobiele apparaten voor werkdoeleinden gebruiken hiervoor compenseren. Dit oordeelt de California Court of Appeal, een rechtbank in de Verenigde Staten. Het gaat hierbij om de telefoonrekening van werknemers.

Lange tijd werd BYOD gezien als een manier om te besparen op de aanschaf van mobiele apparatuur. Door medewerkers eigen mobiele apparaten zoals laptops en smartphones te laten gebruiken op de werkvloer hoeven bedrijven deze apparaten immers niet aan te schaffen. De nieuwe uitspraak stelt Amerikaanse bedrijven echter wel verplicht werknemers voor de gebruikskosten van deze apparaten gedeeltelijk te compenseren, zoals een telefoonrekening of rekening van een data-abonnement. 

Geen hoger beroep
De rechtszaak is al behandeld door de California Supreme Court en nu dus ook de California Court of Appeal. De zaak kan dan ook niet verder worden aangevochten. De regel treedt over 30 dagen in werking, wat bedrijven de tijd geeft aanpassingen te maken in hun BYOD-beleid om aan de uitspraak te voldoen.

"Labor Code sectie 2802 vereist werkgevens werknemers die hun persoonlijke mobiele telefoon moeten gebruiken voor werk-gerelateerde gesprekken een vergoeding krijgen. Ongeacht of een werknemer over een telefoonbundel beschikt met een onbeperkt of beperkt aantal belminuten zou de vergoeding moeten bestaan uit een redelijk percentage van de telefoonrekening", oordeelt de California Court of Appeal.