06-06-2012

Nederlandse organisaties zien toekomst cloud computing zonnig in

Deel dit bericht


Het gebruik van cloud diensten neemt exponentieel toe. Om de status van het gebruik van cloud in Nederland te onderzoeken voerde advocatenkantoor
Arthur’s Legal een onderzoek* uit. Uit dit onderzoek, dat gehouden is onder zakelijke cloud gebruikers, blijkt dat er ondanks veel negatieve berichtgeving een groeiend vertrouwen is.  

Het onderzoek beslaat drie onderdelen; de besluitvorming, het kiezen en contracteren en het beheer. De respondenten, die allen managementposities bekleden bij MidCap en LargeCap bedrijven in de dienstverlenende sector, industrie of bij de overheid, hebben over het algemeen een groeiend vertrouwen in cloud diensten. 66 procent van de respondenten zegt dat het vertrouwen in clouddiensten moet groeien en ziet het steeds verder verbeteren. Slechts 2 procent heeft weinig vertrouwen in cloud gerelateerde dienstverlening, omdat ze er slechte ervaringen mee hebben.

Meer onderzoek naar continuïteit leverancier

Opvallend is het dat 85 procent van de ondervraagden aangeeft andere overwegingen te maken bij de selectie van een cloud provider dan bij het selecteren van een traditionele ISP. Het grootste deel van hen verricht meer onderzoek om de continuïteit van de clouddienst en de leverancier vast te kunnen stellen. Ook wordt vaak extra aandacht besteed aan beveiliging en betrouwbaarheid van de leverancier. Slechts 15 procent ziet geen wezenlijke verschillen  tussen “gewone" IT diensten en clouddiensten.

Freemium tegen wil en dank

Kijkend naar het business model van cloud diensten, heeft pay-per-use duidelijk de voorkeur (52 procent). Een abonnementstructuur is de tweede optie (41 procent). Gratis (Freemium) services in de cloud zijn niet geliefd, slechts 1 procent van de respondenten heeft hier een voorkeur voor. Gratis services die ook zakelijk worden gebruikt zoals Dropbox, Wetransfer, Linkedin en Facebook, worden opvallend genoeg wel vaak gebruikt. Tegen wil en dank dus, zo blijkt uit het onderzoek.
 

Tags

Cloud