Redactie - 01 augustus 2014

Groei bedrijven wordt bepaald door IT


De impact van IT wordt bij veel bedrijven onderschat. In 2020 zullen meer dan 7 miljard mensen en bedrijven en minstens 30 miljard apparaten verbonden zijn met het internet (P. Sondergaard, Gartner blog 2014). Een nieuwe digitale zakelijke wereld is het gevolg.
Nu al zal bedrijfsgroei voornamelijk worden bewerkstelligd door bedrijven die zich onderscheiden door innovatie en/of door netwerken. Voor beide onderscheidende factoren is IT noodzakelijk. IT stelt bedrijven in staat om sneller te innoveren en om sneller (online) netwerk op te bouwen, onontbeerlijk in deze nieuwe economie.

Bedrijven die anticiperen op de veranderende bedrijfsomgeving zullen hun concurrentiepositie door IT kunnen verstevigen. Dit vereist nieuwe digitale vaardigheden, veranderingen in de bedrijfscultuur en investeringen in de juiste technologie. Een nieuwe denkwijze waarbij IT-continuïteit een essentiële rol speelt.

Het komt nu nog vaak voor dat het management van bedrijven denkt dat IT en alle daarmee samenhangende technologie risico’s de verantwoordelijkheid zijn van de CIO of de IT-manager. Oftewel dat IT-aangelegenheden een probleem zijn van de IT-afdeling. De nieuwe gedigitaliseerde economie en de daarmee samenhangende IT-afhankelijkheid van bedrijven vermoedt anders, daar vrijwel alle bedrijfsprocessen in een bepaalde mate gewaarborgd worden door IT. Dit betekent dat de bedrijfscontinuïteit afhankelijk is van de mate van IT-continuïteit.

De verantwoordelijkheid van de IT zou bij bedrijven veel meer een onderdeel moeten zijn van het management team. Bedrijven zouden IT als strategisch onderdeel moeten meenemen in de bedrijfsvoering van hun onderneming. Dit vraagt om een gedurfde en innovatieve kijk op de business van de onderneming, en vereist desgevraagd een cultuurverandering binnen bedrijven om toekomstige groei te kunnen realiseren.

Martijn van der Schaaf, CEO Computication 
www.computication.nl  
Twitter: @Computication