Redactie - 21 juli 2014

Blijf niet stilstaan


Samen met Dutch IT Channel hebben we onlangs een enquête opgezet waarbij we het partnerkanaal hebben gevraagd naar de toekomst van monitoringsoftware. We hebben de uitslagen vergeleken met een onderzoek dat we onder gebruikers hebben uitgevoerd. En wat blijkt? De perceptie van het partnerkanaal en die van de datacenters ligt mijlenver uit elkaar.

36 procent afkomstig uit het partnerkanaal gaf aan dat DCIM een hype is. De andere respondenten waren het allemaal met elkaar eens: beheersoftware is belangrijk voor datacenters en serverruimtes. Toch denkt 53 procent dat dit soort software te complex is. Het is niet verwonderlijk dat dit idee vrij breed leeft. Want wat is DCIM nu eigenlijk? Veel leveranciers bieden een product aan dat zij ‘DCIM’ noemen, terwijl de software vaak is gericht op geheel verschillende facetten van het datacenter. Hierdoor bestaat veel verwarring over de vraag wat we nu eigenlijk onder DCIM moeten verstaan.

Perceptie 

Een andere oorzaak voor het verschil in perceptie is dat DCIM-software dikwijls teveel mogelijkheden biedt. Als je bij Ikea op zoek bent naar een eenvoudige boekenkast, krijg je ook niet automatisch allerlei opties erbij om je kleren op te hangen en je schoenen kwijt te kunnen. Voor die extra opties moet je zelf willen kiezen. Hetzelfde geldt voor datacenters. Als zij alleen behoefte hebben aan software voor het realtime monitoren van de fysieke infrastructuur zoals koeling en voeding, waarom zouden zij dan ook verplicht functionaliteiten moeten aanschaffen voor - zeg - het visualiseren van het datacenter? Want door een overdaad aan mogelijkheden zien zij op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer en kiezen ze er maar al te gemakkelijk voor om dan maar helemaal geen DCIM-oplossing te kopen. Laat datacenters dus op een eenvoudige wijze kennismaken met DCIM en hou het overzichtelijk.

Uit onderzoek dat we hebben laten uitvoeren onder DCIM-gebruikers geeft maar liefst 80 procent van de respondenten aan dat de beheersoftware leidt tot het reduceren van de operationele kosten. De besparingen kunnen hierbij aanzienlijk hoog oplopen: de respondenten noemen percentages die hoger kunnen oplopen dan 30 procent. Ter vergelijking: slechts 10 procent van het partnerkanaal geeft aan dat monitoringsoftware steeds belangrijker wordt vanwege de te behalen kostenbesparing. Andere veelgenoemde redenen voor het inzetten van DCIM zijn het reduceren van downtime, het realiseren van tijdbesparingen en het snel kunnen identificeren en oplossingen van problemen.

Complex

Ondanks het feit dat bijna de helft van het partnerkanaal het idee heeft dat monitoringsoftware te complex is, zien zij ook dat deze software door de opkomst van cloud computing van essentieel belang is. Daarnaast erkennen zij de mogelijkheden om aanzienlijke kostenbesparingen te behalen en zien zij het als een tool om de kloof tussen IT en facilitair te dichten.

Datacenters zien inmiddels de grote voordelen van realtime monitoren van de fysieke infrastructuur. En zeker nu de meeste leveranciers van DCIM-pakketten een modulair opgebouwde oplossing op de markt brengen, is het tijd dat het partnerkanaal zijn perceptie van DCIM verandert. Blijf dus niet stilstaan. DCIM is een zeer interessante markt.

Peter van Broekhoven, Channel Sales manager IT business bij Schneider Electric