25-07-2012

Crisis - Politiek - Crisis - Voetbal - Crisis - Het weer - Crisis - de Tour de Val - Crisis

Deel dit bericht


Bovenstaande kop geeft denk ik aan waar wij als hardwerkende column schrijvers en IT gebruikers de afgelopen maanden mee geconfronteerd werden. De radio, de TV, de kranten en het internet. En dan noemen ze het nu komkommer tijd; wat is het verschil met de rest van het jaar? Ik hoor niets anders. 

De gemiddelde politicus die een spoed debat eist omdat Geert Wilders dreigt te niesen, de niet kloppende opstelling van Bert van Marwijk, het weer dat wederom dreigt te verregenen of het feit dat Griekenland niet voldoende en snel hervormt? Is dat komkommer journalistiek of is dat echte nieuwsgaring? Ik vraag het mij vaak af. 

Ik zal het wel niet begrijpen. Waarom zijn dat soort zaken nieuws en moeten we daar, of we willen of niet, mee lastig gevallen worden? Uitzetten zegt u? Nou, leuke uitdaging, probeert u maar eens geen nieuws te ontvangen en wel te werken. Smartphone, internet, goedwillende collega's. Voor je het weet ben je weer exposed. "Nee, nee, ik wil het niet weten"  roept u nog maar te laat! De goedwillende collega verteld u vol trots dat van Marwijk's opvolger, van Gaal, met 14 man gaat spelen, het 5-5-3-1 systeem na overleg met een zekere meneer J.C. te B.:"Veel meer rendement uit de investering van spelers en veldoverwicht op alle fronten! En de FIFA past zich aan het Nederlandse model aan." Dat is dus nieuws. En daar zat u op te wachten. 

Maar, dat is beter nieuws dan de continue negatieve stroom van slecht nieuws van de echte journalisten. "Forse daling AEX" roept BNR en dan zakt de AEX 0,6%. Een stijging van 1,5% noemt men een lichte stijging. Bad news sells blijkbaar. En dan hoor je op BNR ook steeds die irritante toeter.Dat is zeker ook nieuws? 

Stop nu eens met dat continue slecht nieuws verhaal. Zo slecht gaat het niet maar het "nieuws" praat ons een recessie aan en als we niet oppassen een depressie! Hierdoor worden mensen onzeker en wachten af. En afwachten leidt tot niet investeren en niet investeren leidt tot omzetdaling en dat leidt weer tot besparingen en dat leidt tot ontslagen en dat leidt vervolgens tot een hoger aantal werklozen etc etc. We hebben bij deze het wiel wederom uitgevonden maar dan als vicieuze cirkel. 

Kom op mensen, Nederland is innovatief en met de schouders eronder en met name de goede mentaliteit komen we er echt wel! Natuurlijk hebben we dan politici nodig met een rechte rug en een heldere visie en daadkracht. Natuurlijk moeten banken dan weer meer mogen uitlenen van de AFM. Natuurlijk moet het weer dan beter worden en moeten de wielrenners niet steeds vallen. Natuurlijk moet van Gaal dan met 5-5-3-1 mogen spelen! Hup Holland Hup!! Maar het kan! Als we maar willen! Alles kan! 

Stel dat de IT sector het gedrag zou vertonen wat wij nu vertonen. Zou de wet van Moore dan ook gelden? Zou Nina dan ooit naar de beurs zijn gegaan? Zou Zalm dan nu ook de prooi besturen? Zou Facebook dan ook semi succesvol zijn geïntroduceerd qua beursgang? Zou dat de reden zijn waarom HP wel-niet-wel-niet zijn PC divisie gaat afstoten door de wel-niet-niet-wel blijvende CEO? 

Nou ja, een komkommer column moet u maar denken maar wel met een ondertoon; een serieuze. Stop met zeuren,  ga positief denken en make IT happen! 

Ik stop met typen en ga weer een rosé nemen en kijken of de bliksemschicht  de security van de Cloud kan hacken. "Want drie dagen mooi weer in Nederland kan toch niet? Dan moet het wel weer ander weer worden, er komt vast onweer" roept die zelfde goedwillende maar inmiddels irritante collega... Stop daar nu eens mee!

Prettige vakantie!

Eugene Tuijnman, CEO van SLTN