Redactie - 27 juni 2012

ICT Beleid mag Beeld worden


Ik heb het genoegen gehad om op 21 en 22 juni j.l. aanwezig te mogen zijn bij de ‘Digital Agenda Assembly’ in Brussel. Ik was daar namens CIONET om met ongeveer vierhonderd personen uit heel Europa van gedachten te wisselen over de Digitale Agenda van Commisssaris Neelie Kroes, hoofd van DG INFSO. Waar staat Europa met de Digitale Agenda? En, wat voor input kunnen de verschillende stakeholders leveren op de DAA? waren onderwerpen van gesprek. En uiteraard alle mogelijkheden om flink te netwerken en kennis te maken tijdens verschillende borrels en lunches.

Met name de borrel de avond van te voren bij de European Internet Foundation is een aanrader. De verschillende onderwerpen werden nogal klassiek behandeld. Conform de verschillende thema’s uit de DAA waren er workshops over onder andere ‘Converged media platforms, High Speed, Connections, Data, Cloud en Jobs and Skills’.

Mij werd verzocht om aan te schuiven bij de discussie over ICT Skills en employability. Dit als follow up op de oproep van Neelie Kroes tijdens CIO CITY voor een ‘Grand Coalition for ICT jobs’. Aan de ene kant kampt Europa met een enorm toenemende werkeloosheid. Denk aan Spanje met bijna vijftig procent jeugdwerkeloosheid aan de andere kant verwacht men in Europa een te kort van 700.000 ICT professionals rond 2015.

De vraag is dus wat kunnen de verschillende Europese stakeholders doen om ICT weer aantrekkelijk te maken. Iedereen was het er eens dat we bij de basis moeten beginnen: bij het onderwijs. Dit heb ik ook van te voren als input meegekregen van de Advisory Board van CIONET. Immers we zien steeds minder jongeren een technische studie volgen dus, de bron wordt ook steeds kleiner zo. Maar, hoe krijgen we weer interesse in ICT?

Story Telling

Mijn suggesties zijn in ieder geval de volgende twee: Europa, lees de EC, mag wat meer naar de plekken toe waar de verschillende belanghebbende op lokaal niveau bij elkaar komen. Ga als Europa naar de lokale bijeenkomsten van CIO’s, architecten of andere IT professionals om te luisteren naar de verhalen en voorbeelden. Ik denk dat de informatie dan veel waardevoller is dan een paar naar Brussel halen waar de omgeving toch intimiderender is en gericht op droog beleid. Verder zou mijn advies zijn, ga uit van Story Telling. Schets een beeld hoe ICT ingezet kan worden of ervaren kan worden in plaats van verhalen over Big data en de Cloud. Dus, laat ICT leven en tot de verbeelding spreken.

Met name de laatste suggestie werd voor mij deze week erg duidelijk gemaakt tijdens TEDx Binnenhof. Deze TEDx stond in het teken van het Topsectoren beleid van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In aanwezigheid van Willem Alexander en Maxima werden tien korte, simpele verhalen, dromen en oplossingen gepresenteerd van individuen. Deze verhalen, allemaal mooi, veranderden droog beleid van het ministerie in beelden die inspireren.

Met name het verhaal van Claire Boonstra, mede oprichter van Layar, sprak mij aan. Haar droom was Layar in te zetten om droge lesboeken weer tot leven te wekken. In plaats van droge jaartallen of feiten uit je hoofd leren, tijdens het lezen van het lesboek, gebruik ICT en kijk direct naar een film over een veldslag of chemische reactie. Zo wordt geschiedenis en scheikunde leren weer leuk.

Naar mijn mening heeft ICT alle mogelijkheden om ook droog beleid om te zetten in inspirerende beelden en verhalen. Laat zien wat ICT kan doen, waar het achter de schermen zit: denk aan games, schepen, gebouwen ontwerpen of iemand op de maan laten landen en, hoe met ICT het onmogelijke mogelijk gemaakt wordt. Als we de jeugd deze beelden kunnen meegeven, kan beleid realiteit worden.