Redactie - 06 september 2011

Gaan we afscheid nemen van de desktop?


Tijdens VMworld, afgelopen augustus in Las Vegas, hield CEO Paul Maritz weer één van zijn bekende keynotes. Paul heeft veel ervaring in de IT en startte zijn carrière bij Intel op het moment dat daar de X86-architectuur werd ontwikkeld. Met die ervaring ging hij enkele jaren bij Microsoft werken op het moment dat het cliënt server-model in opkomst begon te raken. Paul werd uiteindelijk de 3e man van Microsoft en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de desktopsoftware inclusief Windows 95, Windows NT en Internet Explorer. Sinds 2008 is hij CEO van VMware en verantwoordelijk voor hun nieuwe Cloud Infrastructuur-suite.

Paul heeft dus aan het begin gestaan van de X86-architectuur die uiteindelijk de standaard is geworden voor onze informatie-infrastructuur. Cloud-toepassingen zijn allemaal op X86 gebaseerd en het is een beetje de 220 Volt 50Hz geworden voor de ‘IT uit de muur’. Met virtuele machines (VM) kunnen applicaties worden aangestuurd, van klein tot de grootste die je kunt bedenken. De VM’s van tegenwoordig zijn zo krachtig geworden, dat er geen enkele belemmering meer is om om die reden een applicatie niet in een gevirtualiseerde omgeving te laten draaien.

Industrialisatie van IT
Virtualisatie is de basis geworden waarop we onze clouds kunnen bouwen. Clouds met een open architectuur, schaalbaar, flexibel en robuust en vooral, gebaseerd op standaarden. Een industrialisatie is pas mogelijk als er én open standaarden ‘boven zijn komen drijven’ die bewezen hebben die industrialisatie mogelijk te maken én virtualisatie – dus automatisering – van de processen mogelijk wordt. Op dit moment is de industrialisatie van IT eindelijk begonnen. Onze oudere datacenters zou je nog kunnen vergelijken met ouderwetse werkplaatsen waar grote hoeveelheden medewerkers de zichtbare techniek bedienen en een complexe logistiek aansturen. Cloud gebaseerde datacenters zijn als geautomatiseerde fabrieken waar een beperkt aantal medewerkers – op afstand, want het kan virtueel – de productie van geautomatiseerde services aanstuurt en regelt.

In zijn keynote stelt Maritz deze nieuwe ontwikkeling op de volgende wijze voor. Met het mainframe konden we slechts enkelen bereiken, met het cliënt server model, waar Microsoft groot mee is geworden, konden we voor het eerst miljoenen mensen bereiken. Maar nu met cloud computing kunnen we voor het eerst miljarden mensen bereiken, terwijl die personen ook nog hun eigen persoonlijk devices hebben voor die communicatie. Deze constatering is helemaal juist. Bepaalden in de cliënt server-wereld de IT- technici nog hoe wij als eindgebruiker onze PC, laptop en applicatie moesten gebruiken, in het huidige tijdperk, met cloud en BYOD (Bring-Your-Own-Device), bepaalt de gebruiker hoe hij zijn tablet, smartphone wil gebruiken en welke apps hij wil toepassen.

Deze constatering leidde tot de opmerking in Paul’s keynote dat de desktop – en ‘zijn’ Windows’ – aan het einde van zijn levensfase is gekomen. De desktop, met zijn bureaublad, was bedoeld voor de kantoormedewerker, wiens leven werd bepaalt door achter zijn bureau en typemachine, papieren informatie te verwerken en dit te bewaren in bakjes voor inkomende- en uitgaande post, hangmappen, kasten of bureauladen. De nieuwe medewerker werkt niet meer zo. Op de bank in het park wil men zijn informatie zien, bewerken en versturen en zich niet bemoeien met de achterliggende server, storage en netwerken die dat mogelijk te maken. Het bureaublad is verdwenen en de techniek is onzichtbaar geworden.

Deze gang van zaken lijkt op elke andere ontwikkeling die we hebben meegemaakt. De eerste producten zijn altijd heel zichtbaar uit harde techniek opgebouwd. Onze eerste buizen radio’s en televisies. Maar ook de eerste auto’s die er uitzagen als een paardloze koets met hulpmotor. In het begin vergt het ook vaak technische vaardigheden om die producten goed te bedienen en te gebruiken. Maar als het product innoveert, verdwijnt de techniek langzaam uit het zicht. De huidige iPod is niet te vergelijken met de eerste walkman van Sony. De huidige iPad niet met de eerste draagbare PC’s.

De gebruiker neemt de controle over
Kortom, zodra een gebruiksvoorwerp industrialiseert, hetgeen pas kan als stabiele ‘de facto’-standaarden zich hebben bewezen, verdwijnt de techniek uit het zicht en neemt de gebruiker definitief de controle over. De product- en dienstenontwikkeling wordt dan daadwerkelijk gedreven vanuit de gebruikersbehoefte.  Zoals Henri Ford zo mooi verwoordde: “Wat betreft uitvindingen en innovaties kan men de gebruikers niets vragen. Als ik had gevraagd wat men wilde, zouden ze nooit een auto hebben gevraagd maar een koets met nog meer paarden.” Dit geldt natuurlijk voor alle trendbrekende uitvindingen en innovaties. Zoals in de jaren zestig het mainframe, in de jaren tachtig de cliënt server en nu cloud computing. De bedrijven die daar leidend in werden hadden de wind mee tijdens die ‘ongevraagde’ innovaties: IBM met het mainframe, Microsoft met de desktop en nu Apple met de tablet. Om deze ‘toekomst’ te zien, maar nog meer ook in staat te zijn die toekomst vorm te geven, zijn zieners en ondernemers nodig zoals Paul Maritz. Zoals hij zelf zegt: “Het is weinigen gegeven de kans te krijgen een nieuwe leidende ontwikkeling te mogen aansturen. Ik heb zelfs de kans dit twee keer in mijn leven te mogen doen.”

Cloud computing geen hype
Cloud computing is geen hype meer. Het is hier en nu. Met de Cloud Infrastructure-suite van VMware is zowel het leveren van cloud services als het gebruiken van cloud-diensten voor iedereen haalbaar geworden. ‘Het Nieuwe Werken’ en cloud-diensten zijn de wijze hoe wij de komende decennia IT zullen gebruiken. Om dit goed te kunnen, is slechts 10% techniek nodig en 90% organisatie. De industrie kan intussen die 10% techniek op gebruiksvriendelijke wijze leveren. Het wachten is op die 90% organisatieverandering die nodig is om het echt overal en voor iedereen effectief in te zetten.

*Deze blog is gebaseerd op een publicatie over Paul Maritz: A ringside seat at the revolution.

Hans Timmerman (CTO EMC Nederland)