Redactie - 25 juli 2014

Google koopt live streaming specialist Twitch


Google koopt de internet livestreamingdienstverlener Twitch voor 1 miljard dollar, zo bevestigen bronnen die bekend zijn met de deal. De dienst heeft miljoenen kijkers en dat is interessant voor adverteerders.

De YouTube divisie van Google is naar verluidt verantwoordelijk voor de acquisitie. Google nam YouTube over in 2006 voor 1,65 miljard dollar.

De in San Francisco gevestigde Twitch stelt mensen in staat om hun eigen uitgezonden gameplay sessies op de PC, Xbox One, of PlayStation 4 aan online kijkers te tonen. Twitch vertegenwoordigde afgelopen maart 1,35 procent van al het internetverkeer.

50 miljoen bezoekers

Twitch is de populairste dienst op het gebied van gamers live mee laten kijken, terwijl andere gamers een spel spelen. Naast de videostreams, kunnen de gamers en kijkers ook discussieren tijdens het streamen. Twitch heeft per maand meer dan 50 miljoen actieve gebruikers per maand en meer dan 1,1 miljoen leden die video's per maand uploaden.

Twitch toont ook shows van partners, waaronder CBS Interactive's GameSpot, Joystiq en Destructoid en alle gaming-nieuwssites.

YouTube is het grootste platform voor Internet video met 1 miljard gebruikers wereldwijd. Twitch werd in juni 2011 opgericht door Justin Kan en Emmett Shear, mede-oprichters van Justin.tv. De site was een van de eerste die livestreams en real-time video's sites toonde. Shear is nog steeds CEO van Twitch. Twitch heeft ongeveer 35 miljoen dollar ingezameld van investeerders.

Door: Witold Kepinski