Redactie - 19 juli 2014

Bespaar op wagenpark met Internet of Things


Een bedrijf heeft vele kostenposten. Internet of Things kan helpen veel van deze kostenposten terug te dringen. Een goed voorbeeld is het wagenpark van een organisatie. Zeker grotere organisaties zijn hier op jaarbasis een flinke som geld aan kwijt. Niet alleen verbruikt ieder voertuig brandstof, ook moet geld en tijd worden geïnvesteerd in het bijhouden van een kloppende kilometerregistratie. KPN biedt met KPN Fleet Management voor beide punten uitkomst en helpt op de kosten te besparen. Executive-People kreeg een voertuig mee van KPN en mocht het systeem een week lang uitproberen. 

KPN Fleet Management is een oplossing die door KPN in samenwerking met Masternaut is ontwikkeld. De oplossing bestaat uit verschillende modules: KPN EcoDrive, KPN Live, KPN Lite, KPN Tax & Expense Manager en TACHOfresh. Klanten kunnen zelf kiezen welke module zij met elkaar willen combineren en hierdoor een oplossing samenstellen die aansluit op hun specifieke behoeftes. KPN EcoDrive is een oplossing die helpt het rijgedrag van werknemers in kaart te brengen en realtime bij te sturen. KPN Live maakt het mogelijk de locatie van medewerkers, voertuigen en activa 24 uur per dag real-time te monitoren.  

Exacte positie van voertuigen
KPN Lite geeft de exacte positie van voertuigen aan in Google Maps, wat het mogelijk maakt een klant razendsnel te bedienen door de dichtstbijzijnde medewerker langs te sturen. KPN Tax & Expense Manager helpt bedrijven een nauwkeurige kilometerregistratie bij te houden die voldoet aan alle regels van de Belastingdienst. TACHOfresh is gericht op transportbedrijven en brengt onder andere de rij- en rusttijden van chauffeurs online in kaart.  

De rijstijl van de bestuurder heeft een flinke impact op het brandstofverbruik van een voertuig. Snel optrekken, hard remmen, plotselinge stuurbewegingen en een te hoog toerental zijn een aantal voorbeelden van factoren die het brandstofverbruik rechtstreeks beïnvloeden. Een belangrijk onderdeel van KPN Fleet Management is dan ook KPN EcoDrive, een oplossing dat onder andere bestaat uit een kastje dat de bestuurder van een voertuig wijst op handelingen die onnodig veel brandstof verbruiken. Dit kleine kastje geeft met behulp van zowel licht- als geluidssignalen aan wanneer de bestuurder de fout in gaat. Trekt een bestuurder bijvoorbeeld volgas op? Dan schiet de geluidsbalk in het rood en begint het systeem te piepen.  

Afgesteld op de rijstijl van de medewerker
De geluidsbalk is bedoeld om de rijstijl van medewerkers zuiniger te maken, zodat zij minder brandstof verbruiken en CO2 uitstoten. Dit is uiteraard een proces dat tijd kost. Het moment waarop het systeem signalen afgeeft kan dan ook volledig naar wens worden afgesteld. Het systeem is daarnaast niet direct actief, maar analyseert eerst gedurende een week de huidige rijstijl van een medewerker. De instellingen van het systeem worden op de rijstijl van iedere medewerker aangepast. Het systeem kan hierdoor de rijstijl van iedere bestuurder nauwkeurig corrigeren, zonder onnodig veel irritatie op te wekken. 

Het systeem werkt in onze ervaring effectief. Het kastje in de auto is klein en valt indien op de juiste positie geplaatst nauwelijks op. Zodra bijvoorbeeld een onnodig wilde stuurbeweging wordt gemaakt, volgas wordt gegeven, hard op de rem wordt gestaan of te hard wordt gereden begint het systeem te piepen en gaan de ledjes in de lichtbalk aan. De signalen zijn duidelijk aanwezig en stimuleren je merkbaar om anders te gaan rijden. Tegelijkertijd houdt je als bestuurder echter wel de mogelijkheid indien nodig even flink gas te geven of juist hard te remmen om bijvoorbeeld een onveilige situatie uit de weg te gaan. 

Scherper afstellen 
Zodra de rijstijl van de bestuurder is verbeterd hoeft het systeem minder vaak in te grijpen. In dit geval kan ervoor worden gekozen het systeem scherper af te stellen. Het systeem grijpt hierdoor weer vaker in en stimuleert de gebruiker nog zuiniger te rijden. KPN stelt dat het brandstofverbruik van voertuigen met behulp van KPN Fleet Management tot 20 procent kan worden teruggedrongen. Dit kan bedrijven op jaarbasis dan ook veel geld besparen.

Zoals gezegd is het terugdringen van brandstofverbruik slechts één onderdeel van KPN Fleet Management. Managers kunnen met behulp van KPN Live zeer nauwkeurig het rijgedrag van iedere werknemer bekijken. Dit biedt allerlei mogelijkheden. Is er bijvoorbeeld schade ontstaan aan een voertuig? Dat kan zeer nauwkeurig worden nagegaan hoe de bestuurder kort voor het ongeluk heeft gereden. Hierdoor is direct inzichtelijk of de medewerker onnodige risico's heeft genomen die invloed hebben kunnen gehad op het ongeluk.

KPN Expense & Tax Manager
Een ander belangrijk onderdeel van het beheren van een wagenpark is de kilometerregistratie. Deze registratie is noodzakelijk om tegenover de Belastingdienst te kunnen aantonen hoeveel privé-kilometers medewerkers in bedrijfsvoertuigen hebben afgelegd. KPN Expense & Tax Manager van KPN Fleet Management is hiervoor een handige oplossing. Het systeem baseert zijn data op informatie uit de CAN-bus van de voertuigen. Ook de kilometerteller van het voertuig baseert zijn informatie op de CAN-bus, waardoor per rit exact dezelfde hoeveelheid kilometers in de kilometerregistratie wordt geregistreerd als in het voertuig op de kilometerteller is bijgeschreven. Deze hoeveelheden kunnen bij systemen op basis van GPS afwijken. 

Het systeem registreert per rit registreert de volledige gereden route, het beginpunt, het eindpunt en het aantal gereden kilometers. Dit is voor zakelijk gebruik ideaal, maar kan met het oog op privacy bij privé-ritten een probleem zijn. Het systeem is daarom voorzien van een 'privacyknop' waarmee medewerkers ritten kunnen markeren als privé. Deze knop zorgt ervoor dat de route van het voertuig niet langer zichtbaar is in het KPN Fleet Management-dashboard van managers. Managers kunnen deze route dus niet inzien. Het aantal gereden kilometers wordt echter wel geregistreerd, zodat het aantal gereden privé-kilometers kan worden vastgelegd. 

KPN Fleet Management is een handige oplossing waarmee managers flink op hun wagenpark kunnen besparen. Aangezien het systeem wordt afgesteld op de individuele rijstijl van een medewerker levert het systeem geen onnodige hinder op, terwijl de winst die met het systeem gerealiseerd kan worden aanzienlijk is. Meer informatie over KPN Fleet Management is te vinden op kpn.com/fleetmanagement.

WH

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024