Redactie - 20 mei 2014

Opvallend weinig mobiele werkers bij Nederlandse bedrijven


Nederland telt opvallend weinig mobiele werkers. 35% van de kenniswerkers werkt in Nederland één of meerdere dagen buiten de muren van het kantoor. Dit is lager dan in veel andere landen.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek onder meer dan 7.000 kenniswerkers van grote bedrijven in 10 verschillende landen, dat in opdracht van Steelcase is uitgevoerd. Mobiel werken is in West-Europa relatief onpopulair. Ook in Frankrijk, Duitsland en België werken minder mensen één of meerdere dagen buiten kantoor dan gemiddeld in de wereld. In de IT-sector wordt het meest buiten de muren van het kantoor gewerkt. Bij de overheid en in de financiële dienstverlening juist het minst.

Positief over werkomgeving
Nederlanders zijn wel positief over hun werkomgeving, die gemiddeld een 6,8 krijgt. Hiermee zijn Nederlanders het positiefst van alle ondervraagden. 42% van de Nederlandse kenniswerkers noemt de kantooromgeving gezellig, 29% stimulerend en 21% innovatief. Slechts 22% ervaart zijn werkplek als stressvol.

Nederlandse kenniswerkers staan positief tegenover de grootte van de werkplek (81%), de werkatmosfeer (82%) en het kantoormeubilair (79%). Dit lijkt zijn vruchten af te werken. 70% van de ondervraagden geeft namelijk aan zich op kantoor goed te kunnen concentreren. Ruim de helft van alle Nederlandse kenniswerker kan uit meerdere soorten werkplekken kiezen.
 
WH