Redactie - 19 maart 2014

Amerikanen willen zonne-energie opvangen in de ruimte


Investeren in duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen kan bedrijven veel geld besparen. Organisaties wekken hierdoor immers zelf energie op en hoeven deze dus niet langer aan het energienetwerk te onttrekken. De Amerikaanse marine experimenteert met een nieuwe aanpak die de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk moet vergroten. De Amerikanen willen de zonnepanelen in de ruimte hun werk laten doen.

Het Naval Research Laboratory is druk in de weer met het project. Het onderzoekscentrum zou op dit moment modules ontwikkelen om zonne-energie in de ruimte te kunnen opvangen. De Amerikanen denken hierdoor een aanzienlijk efficiëntieslag te kunnen maken, aangezien energie in de ruimte efficiënter zou kunnen worden opgevangen.

Energie omzetten in radiogolven
Energie die in de ruimte is opgevangen moet wel nog naar de aarde worden getransporteerd. Om dit mogelijk te maken wordt de energie omgezet in radiosignalen die vervolgens door een antenne worden doorgezonden naar de aarde. Door deze radiogolven op aarde vervolgens weer om te zetten naar energie is het mogelijk te profiteren van zonne-energie die in de ruimte is opgevangen.

Het is overigens niet eenvoudig zonnepanelen in de ruimte op te stellen. De Amerikaanse marine wil gebruik maken van robots om in de ruimte van de zonnepanelen een structuur te kunnen bouwen. Hoe dit proces precies gaat verlopen is nog onduidelijk.

Volop in ontwikkeling
De nieuwe manier van energie opvangen is nog volop in ontwikkeling en kan dan ook nog niet direct door bijvoorbeeld bedrijven worden gebruikt. In de toekomst kan de methode echter uitkomst bieden voor bedrijven die veel energie gebruiken, aangezien de nieuwe aanpak hen een zeer efficiënte manier van energieopwekking kan bezorgen. Een ontwikkeling dus om in de gaten te houden!

Meer informatie over het project is hier te vinden.

WH