29-05-2012

Digitale controle op afstand van chronisch zieke patiënten

Deel dit bericht


TELUS Health Solutions en Orange hebben de handen ineen geslagen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen waarmee patiënten met een chronische ziekte op afstand kunnen worden gecontroleerd. De Calydial-oplossing, een pilot waarin patiënten met chronisch nierfalen controle op afstand krijgen, is opgezet in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis in Grenoble, de Calydial-dialysecentra in Lyon en het AGDUC-gezondheidscentrum in Grenoble in Frankrijk. De pilot laat positieve resultaten zien. Zowel de tevredenheid onder de patiënten als de patiëntondersteuning verbeterde . Gisteren ontving de Calydial-oplossing op Health IT, de vooraanstaande Franse IT-beurs voor ziekenhuizen en andere medische instellingen, de Innovatieprijs in de categorie telegeneeskunde.

Voor de pilot werden chronische nierpatiënten door een team van medici van Calydial en AGDUC geselecteerd voor deelname aan een onderzoek. Voor dit onderzoek werd thuis gebruik gemaakt van de RPM-oplossing (remote patient monitoring) van TELUS en Orange. De deelnemende patiënten kregen een tabletcomputer met een verbinding en software waarmee hun vitale functies in de gaten werden gehouden. Ook konden ze hun medicatie en behandelprotocollen beheren en feedback geven aan het zorgteam. Uit de eerste resultaten blijkt dat dit een ergonomische en betrouwbare oplossing betreft die mogelijk ook in andere instellingen en voor andere chronische ziekten kan worden toegepast.

De Calydial-oplossing maakt gebruik van TELUS RPM. Dit is een multifunctionele netwerktoepassing waarmee patiënten met aandoeningen die elke dag moeten worden gecontroleerd vanuit hun eigen huis met hun zorgverleners kunnen overleggen. Als technische partij heeft Orange samengewerkt met Calydial, AGDUC en het Academisch Ziekenhuis Grenoble om de toepassing vorm te geven, in gebruik te nemen en te testen. Patiënten en zorgverleners hebben via een beveiligde telefoonlijn en draadloze netwerken van Orange toegang tot de toepassing.

De overeenkomst tussen TELUS en Orange weerspiegelt de gemeenschappelijke doelstelling van beide bedrijven om technologie en toepassingen voor telegeneeskunde te ontwikkelen waarmee de kwaliteit van de patiëntenzorg kan worden verbeterd, de systeemkosten omlaag kunnen worden gebracht en gezondheidsteams betere toegang krijgen tot de gezondheidsgegevens van de patiënt. Hierdoor is een betere besluitvorming rondom en betere begeleiding van de chronisch zieke mogelijk.

"TELUS is in Canada een marktleider op het gebied van telegezondheid en telegeneeskunde. We hebben meer dan 10.000 patiënten die gebruik maken van onze RPM-technologie om hun chronische aandoening te beheren, gewoon vanuit hun eigen huis," aldus Kasra Moozar, vice president van TELUS Health Solutions. "Met Orange kunnen we onze activiteiten uitbreiden naar internationale markten. Zo kunnen we onze bekroonde en bewezen oplossingen gebruiken ter stimulering van doelstellingen in de gezondheidszorg, door informatie te benutten om de mensen een betere gezondheid te geven."

"Orange zag al vroeg in welke mogelijkheden telegeneeskunde kan bieden en loopt sindsdien voorop bij de ontwikkeling ervan," vertelt Thierry Zylberberg, executive vice president van Orange Healthcare. "Telegeneeskunde kan de manier waarop we gebruik maken van gezondheidszorg compleet veranderen. Als we van Orange een wereldleider willen maken op het gebied van innovatie, ontwikkeling en gebruik van eHealth-oplossingen is het van essentieel belang dat we partnerschappen aangaan met best-in-class aanbieders van oplossingen. We zijn trots op de samenwerking met TELUS Health Solutions. Samen kunnen we oplossingen op het gebied van telegeneeskunde ontwikkelen die een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de zorg voor chronisch zieke patiënten en de manier waarop zorg wordt geboden door zorgverleners."