Redactie - 02 april 2012

Censuur frustreert Chinese internetters


Chinese internetters zijn gefrustreerd door de meest vergaande beperkingen van sociale media tot dusver in China. Dat zeiden ze maandag. De strikte censuur is vorige week dinsdag verscherpt en zaterdag nog verder uitgebreid. Volgens sommige gebruikers van het Chinese Twitter en Facebook zijn de beperkingen een straf voor geruchten vorige week.


Op de Chinese sociale media circuleerden vorige week namelijk veel berichten over een staatsgreep, ongewone militaire bewegingen en een machtsstrijd in Peking.

Sinds zaterdag zijn geen commentaren meer mogelijk op de Chinese blogdiensten Sina en Tencent. De Twitterdienst Weibo laat plots geen discussies meer toe.

De sociale media in China zijn veelgelezen omdat de Chinezen de staatsmedia amper geloven. De internetters zeggen daarom dat de geruchten geen kans zouden maken, als er echte persvrijheid zou zijn in China. „Op een plaats zonder openbare informatie en zonder persvrijheid kan een gerucht de waarheid zijn”, stelde iemand op een Chinees blog. Een ander stelde: „Openbaarheid en transparantie zouden berichten geloofwaardiger maken en geruchten geen kans geven.”

China heeft eigen sociale media. Internationale programma's zoals Facebook en Twitter zijn er niet toegankelijk, omdat de overheid die moeilijker kan volgen.

(c) ANP