Redactie - 02 april 2012

15 miljoen euro voor nieuwe generatie computersystemen


Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar de volgende generatie snelle en energiezuinige computersystemen.

Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd bij het astronomisch instituut ASTRON in Dwingeloo, dat samenwerkt met IT-dienstverlener IBM. Het onderzoek moet nieuwe mogelijkheden opleveren voor supersnel dataverkeer, opslag en bewerking van zeer grote hoeveelheden data. Het zogeheten DOME-project (naar de beschermkoepel van telescopen en een Zwitserse berg) kost in totaal bijna 33 miljoen euro. "Met dit project halen we baanbrekend internationaal onderzoek naar Nederland’’, aldus Verhagen.

Nieuwe technologiën
Het ASTRON-instituut werkt al langer samen met IBM bij de bestudering van het heelal met behulp van radiogolven en ict. Ze nemen ook samen deel aan een wereldwijd initiatief voor de bouw van de SKA, een nieuwe, zeer grote radiotelescoop. De enorme hoeveelheid informatie die door deze telescoop verzameld zal worden, vraagt om nieuwe technologieën op het gebied van dataverwerking.