28-03-2012

Nederland tweede op wereldranglijst elektronische dienstverlening overheid

Deel dit bericht


De Nederlandse overheid is gestegen van de vijfde naar de tweede plaats op de wereldwijde eGovernment-lijst van de Verenigde Naties. In de tweejaarlijkse Global E-Government Survey moet Nederland alleen Zuid-Korea voor zich dulden.


In het onderzoekrapport ‘E-Government for the People’ constateert de VN een wereldwijde vooruitgang op het gebied van elektronische dienstverlening. Nederland scoort hoog vanwege de veilige manier waarop burgers digitaal met de overheid kunnen communiceren . Ook is meegewogen dat in ons land bepaalde informatie slechts éénmaal aan de overheid verstrekt hoeft te worden en niet steeds opnieuw aan verschillende instanties.

Andere factoren die bijdragen aan de hoge klassering zijn de goede breedbandvoorzieningen en de afspraken tussen centrale en lokale overheden over het programma voor elektronische dienstverlening. Deze zijn vastgelegd in de overheidsbrede implementatieagenda voor dienstverlening en e-overheid, iNUP. Belangrijk onderdeel van deze iNUP is de extra ondersteuning die gemeenten krijgen bij het invoeren van de e-overheid. Dit ondersteuningsprogramma ‘operatie NUP’ helpt gemeenten hun elektronische dientverlening te optimaliseren door kennisdeling, standaardisatie en handreikingen.

Na Zuid-Korea en Nederland staat het Verenigd Koninkrijk derde op de ranglijst.
 

Tags

Overheid